Latte and a Book

Skulle önska jag hade tid att läsa en bok
 
" Skulle önska jag hade tid att läsa en bok "
" Vad duktig du är som läser. Skulle önska jag hade haft mer tid för det "
" Jag har för fullt upp, så jag har ingen tid att läsa böcker "
 
Hur ofta får inte en läsare höra liknande kommentarer eller hur ofta tänker du som ser eller hör om andra med ett stort bokintresse att du hade önskat du kunde ha samma tid att ägna åt böcker? 
 
Nyckeln är ju såklart att man måste ha intresset & faktiskt tycka om att läsa. Men jag tycker det är så vanligt att man hör hur andra undrar hur man hinner med, att man själv önskar att man hade haft tiden men att det finns ingen tid över & därför blir det inte att man läser böcker. Men i grunden så finns ändå intresset där. Det är ju jättesynd när det är så kan jag känna.
 
Det konkreta svaret är att det handlar om hur man prioriterar sin tid! 
Senast förra året var jag just där, jag hade inte läst en bok på jättelänge. Men inför det här året så kände jag en saknad för böcker. Jag tyckte mycket om att läsa som yngre & kunde läsa nån bok då & då efter att jag fick barn, men det blev inte en massa läsning. 
 
När jag beslutade mig för att köpa lite böcker & komma in i bokläsandet igen så var det också ett skäl för mig att minska den massiva tiden som jag kunde ägna mig åt social media. Perfekta anledningen till att minska den tiden & ägna den till nått vettigare. Sen ville jag finna ro & hitta ett bra sätt att koppla av när det behövs. 
 
Jag är så glad att jag fann läslusten igen & intresset för böcker har ökat jättemycket sen början på året. Det har blivit en hobby & jag vet inte om andra ser läsa som en hobby, men det har det blivit för mig. Läser jag inte en bok, så läser jag gärna OM böcker & vill hitta titlar jag vill läsa framöver & det här att köpa & samla på sig böcker är ju jätteroligt. Att påbörja drömmen om en liten hemma bibliotek :)
 
( En skön lässtund en varm juli dag )
 
Jag är trebarnsmamma, jobbar heltid, har mitt andra intresse för att blogga & alla måsten man har för övrigt med tvätt & städning av hemmet. Ja, man kan ju undra hur jag då hinner få in bokläsning i min vardag. Det handlar som sagt om att prioritera. Alltså självklart går familjen & jobbet i första hand. Men jag syftar nu mer på hur man prioriterar sin fritid. 
 
Jag tror starkt att ALLA som VILL har tid att ägna sig en stund om dagen eller kvällen till att läsa (om man nu inte pluggar & måste använda all ledig tid till kurslitteratur :)). Det krävs kanske bara lite planering att kunna få in det i ens vardag. Istället för att ligga i sängen med mobilen & vara på Facebook eller vad man nu gör, lägg undan mobilen & ta upp en bok & läs 30 min istället före du ska somna om kvällen :)
 
När jag är ledig på en vardag & är hemma med lillan & de stora barnen är i skolan, då kan jag tex sitta en stund i lugn & ro & läsa medan hon vilar eller om om hon tycker det är helt ok att leka själv en stund, då passar jag på att läsa när hon leker på golvet tex. När man jobbar, så kan man ju vara en aning trött & kan tycka att man är för trött för att läsa en bok. Men ändå så orkar man & slötitta på tv:n, välj bort det tråkiga tv programmet & läs en några sidor ur den spännande boken istället.
 
Har man svårt att sätta sig ner & ta den tiden till att läsa en vanlig bok, varför inte välja andra bokformat som finns. Som ljudböcker eller e-bok. Ljudböcker har varit min räddning, för jag väljer numera istället att lyssna på en bra bok när jag sitter på bussen, promenerar, städar eller viker tvätt tex än att gå med musik i öronen. Jag tycker självklart om musik också, men väljer inte det varje gång. Jättebra när man har saker man måste göra fastän man vill så gärna läsa.  Ett bra tips från mig :)
 
Det jag vill få fram med det här inlägget är att finns intresset för böcker i grunden, så finns också tiden för att faktiskt läsa böcker i vardagen!
 
Vad är dina tankar kring detta?
 
#1 - Christer Holm

Böcker är något man kan ta sig tid att läsa, det kan alla . Att säga
" Skulle önska jag hade tid att läsa en bok "
" Vad duktig du är som läser. Skulle önska jag hade haft mer tid för det "
" Jag har för fullt upp, så jag har ingen tid att läsa böcker " är bra dåliga ursäkter.

Svar: Kunde själv säga såna saker förut men förstått att finns viljan så finns tiden också :)
Latte and a Book

#2 - Anonym

Jag känner igen mig i allt du skriver, jag läste jättemycket som liten men har läst mindre och mindre de senaste åren. Kanske pga stress och oro men också pga sociala medier. Jag vet att jag älskar att läsa och mår mycket bättre av det i längden så nu har jag tagit bort alla konton på sociala medier och "tvingar" mig själv till att läsa eller göra annat som jag tycker om. Jag tror att man måste tvinga sig lite i början för det är så mycket lättare att ta upp mobilen och slösurfa än att ta upp en bok. En bok kräver mycket mer koncentration och fokus. Men det är det värt! Så nu ska jag lägga ner mobilen och fortsätta på min bok som jag läser just nu! :)

Svar: Ja, det krävs lite vilja i början. Håller med om att det är ju så lätt att "slösa" ens tid på mobilen. Sen beror det kanske också vart man är någonstans i ens liv, hur ens vardag ser ut. Men att läsa har hjälpt mig att kunna slappna av mycket när det behövs. Man kan tycka att sitta och knappa på telefonen och tex läsa på facebook är avkoppling, men inte för mig. Det är mer stressande, mer intryck och inte tala på all negativitet som man kan läsa om. Det är inte avkopplande, så det är skönt att läsa en bok istället och "komma bort" från vardagen en stund :)
Latte and a Book

#3 - Elinor

du är min nya favvoblogg

Svar: Oj, vad roligt och höra. Tack ska du ha :)
Latte and a Book

#4 - Veronika

Jag brukar säga att jag är aldrig så rik som när jag köpt nya böcker, täna när man bara kan läsa en bok och hämta en ny í bokhyllan. Tur det finns pocketböcker.

Svar: Hehe, lite mer ekonomiskt med pocketböcker.
Latte and a Book

#5 - Felicia

VERKLIGEN! Jag blir så irriterad av sådana kommentarer överlag för det handlar ju bara om hur man lägger upp det - ALLA HAR TID OM DE VILL HA TID typ :)

Svar: Jo, det är ju så med allt. Finns vilja och lust, så finns tiden :)
Latte and a Book

#6 - Camilla

Jag tänker att vi har varsin 100% tid och energi att fördela. Hur vi fördelar och prioriterar varierar. Är det nåt man verkligen VILL kanske man får prioritera bort nåt "borde", till exempel... Att läsa är ju dessutom ett bra sätt att pausa och fylla på energi. Viktigt i den stressade tid vi lever i!

Svar: Kan tycka att är det såpass att man inte ens kan hinna läsa en stund om dagen, då är det hög tid att tagga ner :) Själv prioriterar jag bort tv el mobilen när jag vill läsa.
Latte and a Book

#7 - Ingrid

När folk säger till mig att de inte har tid att läsa brukar jag säga till dem att stänga av TV:n.

Jag jobbar heltid och pluggar halvtid men hittar och tar mig tid för att läs. För mig är det avkoppling, börjar varje morgon med en kopp kaffe, ett kapitel och tystnad.

Svar: Ja, det är ju sånt som tar upp mycket tid så det är där problemet ligger oftast.
Latte and a Book